My Octopus Teacher – vuoden 2020 koskettavin luontodokumentti

My Octopus Teacher on rakkaustarina, joka jokaisen tulisi nähdä. Ei pelkästään IMDB:n loistavien arviointien perusteella vaan siksi, että se myös opettaa meille paljon itsestämme.

Työuupumuksen lamauttava kuvaaja ja dokumentintekijä Craig Foster palaa rakkaan sukellusharrastuksensa pariin. Mies sukeltaa aina yksin – siihen hetkeen asti, kun hän tapaa pienen mustekalan. Molemmat kiinnostuvat toisistaan; alkaa päivittäisten sukellusten sarja, joka lopulta johtaa ihmisen ja nilviäisen ystävyyteen.

Dokumentti ansaitsi vuonna 2020 kahdeksan ehdokkuutta arvostetulla Jackson Wild Media Award -elokuvafestivaalilla, missä se myös palkittiin parhaana Grand Teton -voittajana. Elokuva voitti myös Best Feature -palkinnon EarthX-gaalassa.

 

 

Chasing Coral – sukupuuttoon tuomitut koralliriutat

Chasing Coral on taitavasti kuvattu ja ajatuksia herättävä luontodokumentti korallien katoavasta elämästä. On hirvittävää tajuta, miten viimeisten 20 vuoden aikana korallit ovat kuolleet ja valkaistuneet paikoilleen merten lämpiämisen ja happamoitumisen seurauksena.

Kuten dokumentissa käy ilmi ja jos maailma jatkaa mallillaan, korallit ovat kuolleet sukupuuttoon seuraavien vuosikymmenten aikana.

Korallit ovat merelle elintärkeä ekosysteemi, jonka ihminen tuhoaa välinpitämättömyydellään. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla katastrofia voidaan hillitä ja jopa pysäyttää.

 

 

Mission Blue – oodi merelle, maailman keuhkoille

Laitesukelluksen uranuurtajiin lukeutuva Sylvia Earle on merileviin (naisen Meksikonlahden leviä käsitellyt väitöstyö koostui yli 20 000 näytteestä) erikoistunut yhdysvaltalainen meribiologi ja tutkimusmatkailija. Earle ottaa julkaisuissaan vahvasti kantaa liikakalastukseen ja tuo esiin merten saastumisesta aiheutuvia vaaroja.

Earle on johtanut 40 vuotta kestäneellä urallaan yli 50 tutkimusmatkaa ja viettänyt yli 7000 tuntia pinnan alla. Mission Blue on hänen kannanottonsa ja puolustuspuheensa mertensuojelua kohtaan.

Tiesitkö, että kasviplankton muodostaa yhdessä levien kanssa yli puolet hapesta, jota hengitämme?

 

 

How to Change the World – kun Greenpeace muutti maailmaa

Vuonna 1971 joukko ystäviä purjehti osoittamaan mieltään ydinkokealueelle ja vangitsi tempauksellaan maailmanlaajuisen huomion. Ennen näkemättömästä materiaalista kasattu How To Change The World -dokumentti kertoo tienraivaajista, jotka perustivat Greenpeacen ja määrittelivät modernin vihreän liikkeen.

 

 

A Plastic Ocean – ei enää yhtään syytä käyttää muovipusseja

Tämän elokuvan jälkeen et enää koskaan halua käyttää pillejä tai muovipusseja. A Plastic Ocean on seikkailudokumentti, joka on kuvattu yli 20 eri kohteessa neljän vuoden aikana. Tutkijat Craig Leeson ja Tanya Streeter sekä joukko kansainvälisiä tutkijoita paljastavat muovisaasteen syyt ja seuraukset ja jakavat ratkaisuja yhteen maailmanhistorian tunnetuimmasta ongelmasta.

Tiesitkö: Vaikka tiedetysti maailman merien syvin kohta, Mariaanien haudan levossa sijaitseva Challengerin syvänne ulottuu 10 994 metriin, edes tämä paikka ei ole säästynyt makeispapereilta ja muovipusseilta. Jos merihirviöitä todella on olemassa, ihminen peittoaa ne kaikki.

 

 

Löydät lisää dokumenttisuosituksia Merikirjasto-osiosta.